Hruboskalsko

V září jsme se vydali na výlet skalním městem Hruboskalsko. Trasa měřila 8,2 km – první část vedla středně náročným terénem, druhá část po krásné pevné cestě. Tento výšlap nám zabral 4 hodiny mírné chůze, často jsme zastavovali, fotili, svačili a užívali! 🙂mapy (3)

Dopravíte se k zámku v Hrubé Skále (přímo u něj je parkoviště, lze využít i cyklobusů, které v Českém ráji přes sezonu jezdí), od kterého se vydáte Myší dírou (zelená trasa) směrem do skal, kde budete pokračovat doleva po modré turistické značce. Projdete kolem Adamova lože a dorazíte na rozcestí, u kterého odbočíte na žlutou turistickou trasu.

Žlutá turistická trasa vás provede přes krásné vyhlídky na zámek a skalní město. Projdete kolem skály, která se jmenuje Skaut – jistě poznáte Dračí zub z filmu Jak dostat tatínka do polepšovny, na které na kterém se Vaše učil základy lezení. Dále vás na žluté trase čeká údolí plné pramenů. Na rozcestí Smíchousův rybník odbočíte na modrou turistickou trasu.

Modrá trasa se stáčí zpět do skal. Nejprve půjdete mezi nimi, později vystoupáte vzhůru a budete si moct vychutnat krásné vyhlídky. Potkáte tu zároveň minimum lidí. Dojdete na rozcestí U Kavčin, kde se připojíte na červenou turistickou trasu – Zlatou stezku Českého ráje.

Pokud už jste unavení, můžete odbočit doleva a vrátit se rovnou k do Hrubé Skály. Doporučuji si ještě kousek zajít ke hradu Valdštejn, před kterým se můžete občerstvit v kiosku a na cestu zpět k zámku se vydat až poté. Tato část již vede po rovince, dá se zdolat s kočárkem. Jsou zde hezké vyhlídky, ale pohybuje se tu již více lidí.

Zámek Hrubá Skála i hrad Valdštejn jsou přístupné pro veřejnost, takže můžete využít této možnosti.

Leave a comment