Výlet do přírody – Česká Kanada

Jako Česká Kanada se označuje příhraniční oblast, která je vymezená Slavonicemi, Kunžakem a Novou Bystřicí. Příroda zde vyčarovala úžasnou podívanou, krajina je utvořena velkým množstvím rybníků, rozsáhlými lesy, rozkvetlými loukami. Ráz České Kanady utváří žulové podloží, jež se místy dere na povrch v podobě různě velkých balvanů. Česká Kanada je oblíbená pro svoji pestrost nejen v létě, kdy můžete místní krajinu brázdit na kole i pěšky, ale i v zimě, kdy je hojně využívána běžkaři. V této lokalitě se nachází i několik krásných měst, historických staveb a zábavních atrakcí, ale dnes se budeme věnovat opravdu jen výletům do přírody.

Příroda je zde protkána velkým množstvím turistických tras i cyklotras. Ať se vydáte kamkoliv, nebudete litovat! Ráda bych vyzdvihla Graselovy naučné stezky, na nichž se vydáte po stopách lupiče Johanna Georga Grasela.

Graselova stezka – Slavonice vede ze Slavonic do Českého Rudolce a pokračuje do Dolního Bolíkova (celkem 23 km). Cesta vede kolem Graselovy sluje, kde se loupežník údajně ukrýval. Následně nahlédnete i do tzv. Graselovy koupelny – jedná se o skálu, ve které jsou dvě prohlubiny (umyvadlo a vana), ve kterým je zadržována voda. Pokud byste měli skalních útvarů málo, můžete odbočit po žluté turistické trase ke Skalnímu městu Stálkov._DSC6270-2

Graselova stezka – Český Rudolec je okružní stezka dlouhá 9 km. V Českém Rudolci doporučuji obhlédnout zámek – tzv. Malou Hlubokou a ochutnat pivo z místního minipivovaru. Přímo na trase Graselovy stezky budete procházet všemi krajinnými útvary, které jsou pro Českou Kanadu typické. Krásné rozsáhlé louky, rozdělené remízky. Husté lesy, ve kterých se nachází různorodé skalní útvary. Rybníky, potůčky a tůňky. Za zmínku stojí Filipovy kameny a Skalka-Měděný vrch. Jedná se o krásné skalní útvary, z Měděného vrchu se otevírá krásný rozhled do krajiny.

Graselova stezka – Nová Bystřice je jedinou Graselovou stezkou, kterou jsem prozatím nešla. Jedná se o okružní trasu, která je dlouhá 28 km a má 13 zastavení.

Pro rodiny s dětmi můžu určitě doporučit naučnou stezku Pohádkovým lesem u Slavonic. Tato stezka je rozdělená do 3 obtížností, nejvyšší obtížnost je dlouhá 3,4 km. Můžete si ji projít jen tak a nebo zakoupit v Turistickém informačním centru průvodce s mapou stezky, kde jsou vyznačené jednotlivé úkoly.

Ve stejné lokalitě se nachází i pevnostní areál Slavonice, kterým vede naučná stezka dlouhá necelé 2 km. Procházka se dá ale prodloužit až k historickým vykopávkám Pfaffenslagu. Tuto variantu jsme zvolili i my, více si můžete přečíst zde: Pevnostní areál Slavonice.

Do přírodních zajímavostí České Kanady musím zařadit i Ďáblovu prdel, ke které vede naučná stezka. Ďáblovu prdel prostě musíte vidět! Naučná stezka začíná na parkovišti u Valtínova a je dlouhá 3 km. Vede kolem rozhledny U Jakuba, kde se nachází příjemný lesopark, kde se děti zábavnou formou dozví nové informace.

Na parkovišti u Valtínova začíná ještě jedna naučná stezka, která nese název Podél kaskád rybníků. Jak již říká název, je vedena kolem rybníků a na 6 zastaveních se dozvíte zajímavé informace o funkci rybníků v přírodě a o živočiších, kteří žijí ve vodě nebo v jejím okolí. Je okružní a dlouhá lehce přes 3 km.

Za zmínku stojí také rybník Zvůle, který je okolními obyvateli hojně využíván ke koupání. Můžete ho spojit s procházkou ke skalnímu útvaru Ďáblův chléb, který se nachází poblíž.

Vzhůru do přírody, tam je teď nejlépe! Tipy na výlety do měst a dalších turistických cílů České Kanady třeba někdy příště…

Leave a comment