Zimní pěší turistika na Šumavě

Byl konec ledna a my jsme se rozhodli, že vyrazíme na Šumavu. Lyžovat se nám nechtělo, rozhodli jsme se, že to pojmeme na zimu mírně neobvykle. Na pěško. Před odjezdem jsme hledali informace o tom, kam se dá dojít pěšky, aniž bychom zapadli nebo narušovali běžkařskou stopu. Brouzdali jsme internetem a moc tipů jsme nenašli. Infocentrum na Šumavě nám taky až tak moc nepomohlo. Ale nakonec se nám zadařilo prožít krásný víkend v přírodě, aniž bychom použili běžky či sněžnice.

Návštěvnické centrum Kvilda – výběh s jeleny, výběh s rysy
Kvilda a její kostelík je známým místem Šumavy. I proto jsme toto místo zvolili jako výchozí stanoviště pro naše první putování, které vedlo za zvířátky. Okruh naučné stezky měří 2,6 km a je upravován i v zimním období. Část stezky vede jelením výběhem a kolem výběhu rysa. Na zvířata jsme bohužel měli trochu smůlu a viděli jsme pouze z velké vzdálenosti dvě laně. I tak tento drobný výlet mohu doporučit. Návštěvnické centrum nevynechávejte, dozvíte se zde spoustu zajímavých informací, zahřejete se, můžete si zde sníst svačinku a odskočit si na toaletu. Vše zdarma.

Výhled na hrad Kašperk z Pustého Hrádku
Ke Kašperku jsme se vydali na západ slunce, proto jsme zvolili pohodlnější variantu, kdy jsem zaparkovali na parkovišti České Domky a vydali se pěšky k bývalé baště Pustý Hrádek po modré naučné stezce s názvem Na Kašperk jinak. Cesta byla krásně schůdná a i pohled na Kašperk byl skvělý, přestože byla celkem mlha.

LRM_EXPORT_227335584624550_20190202_204422453.jpeg

Když se budete pohybovat v okolí Kašperských hor, stavte se v místním pivovaru na vynikající pivo a jídlo. Nebudete litovat! 🙂
PS: Umí tu poctivé řezané pivo, kdy uvidíte krásně rozdělenou linii černého a světlého piva. A pivní dort také stojí za zkoušku!

Vlčí výběh Srní
S jeleny jsme měli smůlu, ale rozhodli jsme se to nevzdávat a zkusit očíhnout vlky. Zde jsme byli daleko úspěšnější a viděli jsme přecházet celou smečku. Opravdu se mi líbilo zpracování výběhu pro vlky, kdy člověk procházel na vyvýšené lávce s pozorovacími přístřešky. Vše krásně dřevěné a tak fotogenické! Okruh je dlouhý 2 km.
DSC_1160-1

Rokyta – Rechle
Naše vycházka začala na parkovišti Rokyta, odkud jsme se vydali po naučné stezce, která vede podél Vchynickotetovského plavebního kanálu. Kolem je krásná příroda, hezké výhledy a nemusíte ani hlídat mapu, protože vás plavební kanál krásně vede. Došli jsme až k hradlovému mostu – Rechle. Jedná se o kopii původního, který sloužil jako hradlo, které odvádělo plavené dřevo a vodu z řeky Vydry do plavebního kanálu. V zimním období doporučuji cestu zpět buď o stejné trase, nebo po silnici podél řeky Vydry.

 

Třístoličník
Jedná se o vrchol, který se nachází na hranicích České republiky s Německem. Výhodou “výšlapu” na Třístoličník je to, že se dá snadno dojet autem z německé strany na parkoviště pod vrcholem a po hezké asfaltové cestě dojít na vrchol. My jsme parkovali asi 1,5 km daleko, ale šlo zajet mnohem výš. Poblíž vrcholu se nachází žulové skalní útvary. Má to tu opravdu krásnou atmosféru. My jsme zažili mlhu, ale v případě krásného počasí jsou zde určitě skvělé výhledy.

A kam se nevydávat? 
Zimní období není ideální pro návštěvu slatí. Chalupská slať – zákaz vstupu, Jezerní slať – otevřena pouze vyhlídka, chodníčky také zavřeny.

Rada na závěr
Vezměte si sebou kluzák, lopatku či boby… několikrát jsme zalitovali, že by se dalo krásně dovádět!

Tak hurá užívat zimy na Šumavu! 🙂

Leave a comment