Kam na procházku v okolí Telče?

Rádi chodíme na procházky do přírody, nejraději do míst, kde nepotkáte zástupy lidí. Ty známější proto navštěvujeme nejčastěji ráno nebo naopak se západem slunce. Níže jsou tipy na několik procházek, které začínají v okruhu do 15 km od Telče.

Od Velkého Pařezáku na Míchovku a Javořici
Toto místo patří mezi ty profláklé, ale nejvíce lidí potkáte přímo u Pařezáku. Člověk je tvor líný a jít “až” na Míchovku se mnohým nechce. Od Aifelovy boudy na Míchovku jsou to necelé 3 km, na Javořici lehce přes 4 km.

View this post on Instagram

#prochajda #michovka #sky #spring #nikon #forrest

A post shared by David Falat (@david.falat) on

Kolem Velkého pařezitého rybníku vede naučná stezka dlouhá 3 km. Trasu lze tedy libovolně kombinovat dle času, který chcete na procházce strávit.

Od Malého Pařezáku na Roštejn
Na tuhle procházku jsme vyrazili se západem slunce v zimě, když cestu pokrýval sníh a byla to paráda. Cesta je pořád rovná, ale ideální pokud si chcete s někým hezky popovídat a nevěnovat pozornost turistickým značkám. Od Malého pařezitého rybníku k Roštejnu ujdete necelé 3 km. Přičti cestu zpět a fajn procházka je na světě.

NS Roštejnská obora
Tato naučná stezka začíná u parkoviště před hradem Roštejn. Okruh vede místní přírodní rezervací, projdete také historickou oborou. Na trase dlouhé 1,7 km se nachází 11 informačních tabulí, ze kterých se dozvíte zajímavé informace o myslivosti.

Kamenné moře, zřícenina hradu Štramberk, lom Řásná
V těchto místech lze libovolně nakombinovat lesní cesty, které se lesem stáčí. Od zříceniny Štramberk budete mít hezký rozhled na okolní krajinu. Všechna zmíněná místa jsou kousek od sebe. Ideální jako kratší odpolední procházka.


NS Lipky
Další trasa, která je místňáky velmi oblíbená? Který Telčák by neznal Lipky? Nejraději mám část naučné stezky, která vede lesem ke kapli sv. Karla. K této kapli vede z Telče křížová cesta. Na naučné stezce je 10 zastavení, kde se dozvíte informace přírodě a historii okolí. Tato okružní NS je dlouhá 6 km.

Z Olší na Bradlo
Tato kratší procházka, která končí na Bradle mě pozitivně překvapila. Na Bradle na vás bude čekat dřevěný čert, který symbolizuje pověst, která se k tomuto místu váže. Když čert stavěl Roštejn, kradl stavební kámen právě zde. Cestou projdete kolem volně přístupného přízemního lanového parku. Cílem cesty je “chytit čerta,” aby nemohl odnášet další kámen. Pro děti zábavné, ale i dospělákům se zde bude líbit.

Novoříšská křížová cesta
Procházku začněte na náměstí v Nové Říši, projděte okolo premonstrátského kláštera, jehož dominantou je kostel sv. Petra a Pavla. Pokračujete po křížové cestě, která vede na Kalvárii (Spravedlnost). Cestou potkáte opravené výklenkové kapličky. Podél křížové cesty vede naučná stezka, která je dlouhá 1 km. Pokud se chcete projít více, od kláštera běžte ulicemi Pod Klášterem a V Americe. Kratší varianta rovnou ulicí Želetavskou. Z Kalvárie se vám otevře krásný pohled na celou Novou Říši, západy slunce na jedničku!

Kopec Bába
Na Bábu se můžete vydat z okolních vesnic (Budíškovice, Hříšice, Jersice, pro delší varianty Č. Hrádek, H. Slatina, klidně i Nová Říše), vždy Vás čeká super výšlap s náležitou odměnou v podobě oslňujících výhledů. Lesy jsou v těchto místech vykáceny z důvodu kůrovcové kalamity, otevřel se rozhled na všechny strany. Doporučuji projít si úsek mezi Bábou a vysílačem po modré turistické trase, uvidíte okolní vesnice, za dobrého počasí také Dačice, klášter v Kostelním Vydří, Telč, Jemnici. Z Báby lze za příhodných podmínek vidět i vrcholky alp.

Na Bábě naleznete dřevěné znaky okolních obcí, které tam byly umístěny v posledních letech.  Mimo to je zde i vyřezávaná Bába! Kousek od tohoto kopce (665 m.n.m.) se nachází o metr vyšší kopec, který byl ale údajně vytvořen uměle… říká se mu Děděk, aby Bábě nebylo smutno. I zde je vyřezávaná postava.

Naučná stezka okolím Dačic
Tato stezka je dlouhá 12 kilometrů, nabízí procházku po zajímavých místech Dačic a okolí. Je zde 11 zastavení s informačními tabulemi. Propojuje spoustu krásných míst, vede kolem úchvatné rybníkové kaskády až ke klášteru karmelitánů v Kostelním Vydří.

Z Majdaleny na Humberk
Po červené turistické stezce se vydáte kolem rybníku Pod Ježkovcem, kam se zajděte podívat. Je již hezky upravený. Procházka vás provede hezkou přírodou až do Krasonic, odkud už je to na poutní místo Humber kousek. Tato trase je v jednom směru dlouhá 3 km.

Na závěr ještě několik tipů, které prozatím nemám vyzkoušené, ale lákají mě!

NS F. M. Nágla
Tato NS začíná na návsi v Kostelní Myslové, je pojmenována podle místního rodáka, akademického malíře, který zemřel za druhé světové války v koncentračním táboře Osvětim. Naučná stezka má 6 zastavení s informacemi o tvorbě a životě malíře Františka Mořice Nágla, s historií okolních vesnic a s osudy lidí, kteří žili v tomto kraji na začátku 20. století. Délka NS je 3,5 km.

NS Špičák
Začíná v Třešti na náměstí T. G. Masaryka, pokračuje přes Šibeniční vrch a přírodní rezervaci Velký Špičák do Jezdovic. Deset informačních tabulí informuje o místní krajině, přírodních podmínkách, historii a dalších zajímavostech. Naučná stezka je dlouhá 10 km.

NS Poznej kraj pod Javořicí
Stezka je dlouhá 14 kilometrů začíná i končí v obci Studená. Má dva okruhy, kratší prochází 5 zastaveními, delší 9 zastaveními, které informují o krajině Javořické vrchoviny. Délka delšího okruhu je 14 km.

Za další tipy budu ráda, nápadů není nikdy dost…
Tak šup na procházku! 🙂

Leave a comment